Gürcistan – Rusya Sınırındaki İnşaat Çalışmaları Hakkında

Ana Sayfa » Duyurular » Gürcistan – Rusya Sınırındaki İnşaat Çalışmaları Hakkında

İLGİ : TOBB’nin 18/10/2021 Tarih ve 84403118-720-9418 Sayılı Yazısında;

İlgi : Ticaret Bakanlığı’nın 15.10.2021 tarih ve 68191325 sayılı yazısı.
İlgi yazıda, Tiflis Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nden alınan 07.10.2021 tarihli ve 67993330 sayılı yazıya atfen, Gürcistan Dışişleri Bakanlığından Tiflis Büyükelçiliğine iletilen 06.10.2021 tarihli notada özetle, Gürcistan – Rusya arasındaki Zemo-Larsi gümrük geçiş noktasının Rusya tarafında gerçekleştirilen inşaat çalışmaları nedeniyle Rusya’nın yeterli sayıda yük taşıtının geçiş işlemini gerçekleştiremediği bildirilerek
Türk nakliye firmalarının alternatif gümrük geçiş noktalarını (Tsiteli Khidi – Siniq Korpu ‘Kırmızı Köprü’ ve/veya Lagodekhi – Mazimchay) kullanmalarının tavsiye edildiği belirtilmektedir.
Söz konusu notada yer verilen hususların Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna TURAGAY’ın 8 Ekim 2021 tarihinde İzmir’de Gürcü ve Azerbaycanlı muhataplarıyla yaptığı toplantıda gündeme getirildiği, söz konusu görüşmeler çerçevesinde Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Safar MEHDİYEV’in, Gürcistan’dan Rusya’ya geçişte yaşanan sorunların çözümüne yardımcı olmak adına Azerbaycan Cumhuriyeti olarak Türk taşımacıların ve ihracatçıların Gürcistan yerine Azerbaycan rotasını kullanmaları hususunda gerekli yardımı ve desteği sağlamaya hazır olduklarını ifade ettiği bildirilmektedir.
Ayrıca söz konusu hususun, Ticaret Bakanlığımız tarafından Rus yetkili makamlarıyla yapılan ve yapılacak olan toplantılarda da gündeme getirilmekte olduğu ifade edilmektedir.

Saygılarımızla…