İKİNCİ EL MKT TİCARETİ VE TAŞINMAZ TİCARETİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Ana Sayfa » Duyurular » İKİNCİ EL MKT TİCARETİ VE TAŞINMAZ TİCARETİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 15/0B/2020 tarihli ve 312’14 sayılı Resmi Gazetede, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 14/1o/2}2otarihli ve 31274 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’in, “İşletmelerin yükümlülükleri” başlıklı 18 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendinde; ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin, motorlu kara taşıtı alım satım sorumluları ile danışmanlarının adı, soyadı, T,C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası ile iletişim bilgilerini, bu kişilerin işe başladığı; işi bırakma bilgisini ise bu durumun gerçekleştiği tarihten itibaren on gün içinde Bilgi Sistemi üzerinden il müdürlüğüne bildirmekle yükümlü olduğu, geçici 1 inci maddesinin 9 uncu fıkrasında; 1.1.2021 tarihi itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmeler, motorlu kara taşıtı aIım-satım sorumluları ile danışmanlarının adı, soyadı, T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası ve iletişim bilgilerini 31.01.2021 tarihine kadar Bilgi Sistemi üzerinden il müdürlüğüne bildireceği,

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’in, “Bilgi sistemi, bildirim yükümlülüğü ve ilan” başlıklı 1 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında, işletmelerin;

a) Sözleşmeli işletmelerine ilişkin bilgileri, 21 inci maddede belirtilen sözleşmenin yapıldığı,
b) Sorumlu emlak danışmanları ve emlak danışmanları ile sözleşmeli işletmelerin sorumlu emlak danışmanları ve emlak danışmanlarının işe başlama ve işi bırakma bilgilerini bu durumların gerçekleştiği,
c) Sözleşmesi sona eren sözleşmeli işletmelerine ilişkin bilgileri bu durumun gerçekleştiği tarihten itibaren on gün içinde Bilgi Sistemine aktarmakla yükümlü olduğu, Geçici 1 inci maddenin B inci fıkrasında ise 1/1/2021 tarihi itibarıyla taşınmaz ticaretiyle iştigal eden işletmeler, sorumlu emlak danışmanı ve emlak danışmanları ile sözleşmeli işletmelerine ilişkin ‘ilgileri 28/02/2021 tarihine kadar Bilgi Sistemine aktaracağı hüküm altına alınmış ve her iki yönetmelikte yapılan değişiklikler 2020/119 ve 2020/139 sayılı genelgelerimizle odalarımıza duyurulmuştur.

Bu kapsamda, söz konusu bildirimlerin Bilgi Sistemleri üzerinden yapılmasına imkan sağlayan ikinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Bilgi Sistemi (İETTS) “Alım Satım Sorumlusu/Danışman Bildirimleri” modülü ile Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) “Sözleşmeli işletme/Danışman Bildirim” modülünün Bakanlığın web sayfasında (e-işlemler) devreye alındığı ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden işletmelerin alım satım sorumluları ile danışmanlarına ilişkin bilgileri 31/01/2021 tarihine kadar İETTS’ ye; taşınmaz ticareti ile iştigal eden işletmelerin ise sorumlu emlak danışmanı ve emlak danışmanları ile sözleşmeli işletmelerine ilişkin bilgileri 28/02/2021 tarihine kadar TTBS’ ye aktarmaları gerekmektedir.

Saygılarımızla.

Ereğli Kaymakamlığı’ mızın yönetimlerinde, Ereğli Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Teşekkül Başkanlığı ile Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörlüğü öncülüğünde, Ereğli Ticaret Ve Sanayi Odası, Ereğli Ticaret Borsası ve Ereğli Ziraat Odası Başkanlıklarının destekleri ve üyelerinin katılımlarıyla,

sektörlerine dair Ereğli İlçesi IPARD 1 ve IPARD 2 Program Destekleri hakkında bilgilendirme toplantısı yapılacaktır.

Toplantı Yeri     : Belediye Kültür Merkezi

Tarih Ve Saat     : 10.02.2021 Çarşamba, Saat: 11.00

!!!DİKKAT!!! Katılımcıların, COVİD 19 Pandemi koşulları gereğince toplantı salonunda da Maske, Mesafe ve Temizlik kurallarına tam riayetleri zorunludur.

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 17/11/2020 tarih ve 31307 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanun çerçevesinde, Oda ve borsalara aidat borcu olan üyeler, borçlarını gecikme cezasız peşin olarak ödeyebilir veya gecikme cezasız olarak 6 taksitte ödemek üzere yapılandırabilirler. Yasadan faydalanmak isteyen üyelerin 28 Şubat 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Diğer Bilgiler:

1. Kanun 31/08/2020 ve daha önceki dönemlere ilişkin vadesi geçmiş aidat borçlarını kapsamaktadır. 2020 yılı aidatı 1. taksit  borçları da yasa kapsamındadır.

2. Kanun kapsamında taksitlendirilen aidatların 1. taksitleri 31 Mart 2021 tarihine kadar olmak üzere altı eşit taksitte ödenecektir.

3. Kanun kapsamında yapılandırılan aidatların taksit ödemeleri aylık olarak yapılır ve ödeme süresinde kısmen veya tamamen 1 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma iptal edilir.

4. Üyelerimizin taksitlendirme imkanından faydalanabilmeleri için 28 Şubat 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe Müdürlüğüne kaşe ve imzalı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (web sayfamızdan ve oda veznelerinden, matbu dilekçe temin edilebilir.)

5. Peşin ödeme yapmak isteyen üyelerimiz de 28/02/2021 tarihine kadar dilekçe ile müracaat ederek gecikme cezasız olarak borçlarının tamamını ödeyebilirler.

6. Vergi Mükellefiyeti sona erdiği halde Oda borsa kayıtları devam eden üyelerin vergi mükellefiyeti sona erdiği tarihten önceki borçları yapılandırma kapsamında olup, vergi mükellefiyeti sona erdikten sonraki aidat borçlarının asılları ve gecikme cezaları silinecektir.

EK : Yapılandırma Başvuru Dilekçesi