Ana Sayfa » Duyurular » Tek Kullanımlık Plastik Ürünler İle Çözülebilir Plastikten Elde Edilen Ürünlerin Yasaklanmasına Dair Yönetmelik

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı’nın yazsına atfen; AB Komisyonu’nun 2019/904 sayılı düzenlemesi ile AB içinde tek kullanımlık plastiklerin kullanımının azaltılması amaçlandığı bildirilmektedir.

Yazıda anılan düzenlemeyle birlikte; Almanya tarafından “Tek Kullanımlık Plastik Ürünlerin ve Çözülebilir Plastikten Elde Edilen Ürünlerin Piyasaya Girişinin Yasaklanmasına Dair Yönetmeliğin” onaylandığı ve 3 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.

İlgili yönetmelikte tek kullanımlık plastik ürün, plastik, çözülebilir plastik, piyasaya sürme ve piyasada hazır bulunma kavramlarının tanımları yapılmış ve piyasaya girişi yasaklanan ürünler sıralanmıştır. Tanımı düzenlenen kavramlar:

1. Tek Kullanımlık Plastik Ürün: Tekrar kullanılmayacak şekilde tasarlanan, üretilen, piyasaya sürülen ve tamamen veya bir kısmı plastikten mamul ürün
  2. Plastik: Polimerden mamul hammadde (biyopolimer hariç)
  3. Çözülebilir Plastik (oxo-degradable plastics): Doğada fragmente olabilmesi amacıyla üretim sürecinde kimyasallar kullanılan plastik
  4. Piyasaya Sürme: Bu yönetmelik kapsamındaki ürünün piyasaya ilk defa sürülmesi
  5. Piyasada Hazır Bulunma: Ticari faaliyet kapsamında kullanılmak veya tüketilmek amacıyla para karşılığı veya para karşılığı olmaksızın ürünün teslimi

Piyasaya girişi yasaklanan ürünler:

–    Tıbbi kullanımlar hariç plastik kulak çubukları

–    Plastik çatal, kaşık, bıçak, tabak

–    Plastik karıştırma çubukları

–    Polistirenden üretilmiş içecek bardakları (to go bardaklar) ve içecek kapları ile kapakları

–    Tıbbi kullanımlar hariç pipetler

–    Balon sapları (tüketiciye sunulmayan endüstriyel kullanımlar hariç)

–    Polistirenden mamul fast-food yemek paketleri

–    Çözülebilir plastikten (oxo-degradable plastics) mamul ürünler

Yazıda devamla, yukarıda piyasaya girişi yasaklanan ürünlerin ilgili yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden önce (3 Temmuz 2021) piyasaya sürülmüş olması şartıyla satışının mümkün olabileceğini; geçiş süreci belirlenerek pandemi nedeniyle stoklarda oluşan fazlalığın eritilmesi ve tüketime hazır ürünlerin imha edilmemesinin sağlanarak oluşabilecek ekonomik zararın engellenmesinin amaçlandığı ifade edilmiştir.

Buna ilaveten, AB Komisyonu düzenlemesiyle uzun vadede bu ürünlere yönelik üretimin ve ithalatının yasaklanmasıyla piyasada arzın ortadan kalkması durumu olduğu için sektörde faaliyet gösteren firmaların tek kullanımlık plastik ürünler yerine metal, tahta, cam ve karton vb. ürünlere yönelmeleri gerektiği açıklanmıştır.

Saygılarımızla.

EK : Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazı ve İlgili Yönetmelik Bilgi Notu için Tıklayınız

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 09/06/2021 tarih ve 31506 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanun çerçevesinde, Oda aidat borcu olan üyeler, borçlarını gecikme cezasız peşin olarak ödeyebilir veya gecikme cezasız olarak 6 taksitte ödemek üzere yapılandırabilirler. Yasadan faydalanmak isteyen üyelerimiz 30.09.2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe birimine dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Diğer Bilgiler:

1. Kanun 30/04/2021 ve daha önceki dönemlere ilişkin vadesi geçmiş aidat borçlarını kapsamaktadır.

2. Kanun kapsamında taksitlendirilen aidatların 1. taksitleri 31 Ekim 2021 tarihine kadar olmak üzere altı eşit taksitte ödenecektir.

3. Kanun kapsamında yapılandırılan aidatların taksit ödemeleri aylık olarak yapılır ve ödeme süresinde kısmen veya tamamen 1 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma iptal edilir.

4. Üyelerimizin taksitlendirme imkanından faydalanabilmeleri için 30 Eylül 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe birimine kaşe ve imzalı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (web sayfamızdan ve oda veznelerinden, matbu dilekçe temin edilebilir.)

5. Peşin ödeme yapmak isteyen üyelerimiz de 30/09/2021 tarihine kadar dilekçe ile müracaat ederek, 31 Ekim 2021 tarihine kadar gecikme cezasız olarak borçlarının tamamını ödeyebilirler.

EK:DİLEKÇE

Bilgilerinize sunulur.

EREĞLİ (KONYA) TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANLIĞI

Sayın Üyelerimiz,

Oda Üyelik Aidatlarınızı Haziran ayı içerisinde odamız muhasebe ve tahsilat servisine, www.uye.tobb.org.tr adresinde bulunan online aidat butonu üzerinden ya da aşağıda belirtilen banka hesap numarasına açıklamalı olarak havale-eft yoluyla ödeyebilirsiniz. Yaptığınız ödeme dekontunu konyaereglitso@tobb.org.tr adresine göndermeniz rica olunur.

Halk Bank A.Ş.

Ereğli Şubesi

IBAN:TR05 0001 2009 5110 0016 0000 37

Sayın Üyemiz,

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak ve KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla “2021 Nefes Kredisi”, 10 Bankanın katılımı ile TOBB ve KGF işbirliğinde 1 Haziran 2021 itibarı ile uygulamaya alınacaktır.

Nefes Kredi Paketi ile;

Katılımcı Bankalar

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.

T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.

AKBANK T.A.Ş.

DENİZBANK A.Ş.

ZİRAAT KATILIM BANKASI A.Ş.

VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş.

Ereğli (Konya) Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı