” Dijital Tarım Pazarı Ortak Gelecek ”

Ana Sayfa » Haberler » ” Dijital Tarım Pazarı Ortak Gelecek ”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımda dijitalleşme kapsamında Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) uygulaması devreye alınmıştır.

Ditap Nedir?

DİTAP Tarım ve Orman Bakanlığı’nca geliştirilen üreticilerin,kooperatiflerin,birliklerin,sanayicilerin,halcilerin,bankaların,sigortacıların ve sektörün diğer tüm paydaşlarının bir araya getirildiği üretim ve pazarlamanın dijital ortamda yapıldığı bir platformdur.

Ditap Amacı?

Hem üretici,hem tüketici hem de sektörün kazanmasının hedeflendiği dijital tarım pazarı ile üretilen ürünlerin değer fiyattan pazarlanmasını sağlamak amacıyla tüm alıcılar ile üreticileri bir platform üzerinde buluşturulması hedeflenmektedir.

Ditap Sistemiyle;

• Tohumdan çatala kadar olan sürecin tek elden yürütülmesi
  • Üve tüketici arasında doğrudan bağ kurulması
  • Tarımın tüm paydaşlarının tek bir platformda buluşması sağlanacak

DİTAP’ın Sağlayacağı Avantajlar Neler?

• Tarm ürünlerinin direkt olarak satışının yapılması sağlanacak
  • Fiyatların sezon öncesi öngörülebilir olması nedeniyle ihracata yönelik pazarlar genişleyecek
  • Üretim ve tüketim bölgeleri arasında mesafenin kısalmasıyla maliyet açısından avantaj sağlanacak
  • Coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere,işlenmiş ürünlerde markalaşma sağlanacak
  • Ürünler,hem ulusal hemde küresel pazarlarda pazarlanabilir hale gelecek
  • Arz-talep-fiyat dengesi oluşacak
  • Sözleşmeli üretim ve tarımsal planlama sayesinde gıda arz güvenliği güçlenecek
  • Girdi finansmanı kolaylığıyla tohum,gübre ilaç gibi ürünlerin tedariki sağlanacak
  • Planlı tarımsal üretim sayesinde ürünler yüksek katma değerle iç ve dış pazarda yer bulacak
  • Çiftçiler ürününü satacağı kişiyi,yeri,fiyatı ve koşulları bilecek
  • Yeni iş kolları ile istihdam oluşturmaya katkı sağlanacak
  • Sistem fiyat dalgalanmalarına karşı koruma sağlanacak
  • Planlı üretimin altyapısı oluşturulacak

DİTAP’a Kimler Kayıt Olabilir?

• Satıcının DİTAP’a kullanıcı olarak kayıt olabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) kaydının bulunması gerekmektedir.
  • Alıcının DİTAP’a kullanıcı olarak kayıt olabilmesi için Ticaret Bakanlığının MERSİS ve ESBİS sistemlerinde kaydının olması gerekmektedir.

DİTAP’a Nasıl Kayıt Olabilirim?

• Şartlara uygun alıcı ve satıcılar www.dijitaltarimpazari.gov.tr veya www.ditap.gov.tr  internet adreslerine gidilir.
  • Açılan sayfada (Alıcı Girişi / Üretici Girişi) uygun seçenek tıklanır.
  • yeni açılacak sayfada Kayıt Ol Butonu tıklanarak E-Devlet şifresi ile giriş yapılarak ilk kayıt işlemi tamamlanır.

Destek ve karşılaştığınız sorunlar için ALO 180 TİMER danışma hattını arayabilirsiniz.