İslamabad – Tahran – İstanbul (İTİ) Ulaştırma Koridoru Hakkında

Ana Sayfa » Duyurular » İslamabad – Tahran – İstanbul (İTİ) Ulaştırma Koridoru Hakkında

İLGİ : TOBB’nin 14/10/2021 Tarih ve 47154870-250-9299 Sayılı Yazısında;

Pakistan yakın geçmişte TIR Sözleşmesine katılmış olup, bu sayede TIR Karnesi kapsamında Pakistan hareket ve varışlı taşımalar yapılması imkânı sağlanmıştır.
Pakistan-İran-Türkiye güzergâhında ilerleyen İslamabad-Tahran-İstanbul (İTİ) karayolu ulaştırma koridoru, 08.10.2021 tarihinde TIR Karnesi kapsamında yapılan 2 adet taşıma ile birlikte hayata geçirilmiştir.
Söz konusu koridor özellikle zaman ve maliyet bakımından büyük avantajlar sağlamaktadır. Oluşturulan koridor, ortalama 1 ay süren denizyolu seferi teslim süresini 8 ila 12 güne düşürecek ve aynı zamanda dünya genelinde yaşanan konteyner kısıtlılığının yarattığı maliyet artışı ve teslimatta gecikme sorunundan kaçınılmasını da sağlayabilecektir.
Diğer taraftan oluşturulan koridor, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) isimli proje ile birlikte kullanıldığında, yakın gelecekte Çin Halk Cumhuriyeti ile ülkemiz arasındaki yük akışı için de bir alternatif bir güzergâh oluşturabilecektir.

Saygılarımızla…