Kazakistan’da Yaşanan İşçi Sorunları Hakkında

Ana Sayfa » Duyurular » Kazakistan’da Yaşanan İşçi Sorunları Hakkında

İLGİ: TOBB’nin 12/08/2021 Tarih ve 84403118-720-7325 Saylı Yazısında;

İlgi : Ticaret Bakanlığı’nın 11.08.2021 tarih ve 66280831 sayılı yazısı.
İlgide kayıtlı yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen, Kazakistan’da iş yapan bazı firmaların istihdam ettiği işçilerin hak edişlerinin ödenmesi ve yurda dönüşleri konusunda basına da yansıyan sorunlar yaşandığı; hem işçilerin mağduriyetine, hem genel olarak Türk firmalarının itibarının zedelenmesine yol açan bu tür sorunların çoğunlukla işçilerin çalışma vizesi ve/veya iş sözleşmesi bulunmadan Kazakistan’a getirilmesinden ve kayıt dışı çalıştırılmasından kaynaklandığının bilindiği; işçilerin ise, bilgi eksikliği veya seçeneksizlik nedeniyle bu şartlarda istihdamı kabul ettikleri ifade edilmektedir.

Söz konusu yazıda devamla, Nur-Sultan Büyükelçiliğimizin bu sorunların önlenmesi amacıyla; Kazakistan’da proje üstlenen şirketlerimizin, projeyi üstlenme aşamasında yerel makamlardan
ülkemizden işçi getirmelerine izin verileceğine ve bu işçilerin giriş-çıkış ve çalışma izinleri konusunda gerekli kolaylığın sağlanacağına dair yazılı taahhüt almalarını veya çalıştıracakları işçilere öncesinde uzun süreli çalışma vizesi temin etmelerini tavsiye ettiği belirtilmektedir.

Saygılarımızla…

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 09/06/2021 tarih ve 31506 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanun çerçevesinde, Oda aidat borcu olan üyeler, borçlarını gecikme cezasız peşin olarak ödeyebilir veya gecikme cezasız olarak 6 taksitte ödemek üzere yapılandırabilirler. Yasadan faydalanmak isteyen üyelerimiz 30.09.2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe birimine dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Diğer Bilgiler:

1. Kanun 30/04/2021 ve daha önceki dönemlere ilişkin vadesi geçmiş aidat borçlarını kapsamaktadır.

2. Kanun kapsamında taksitlendirilen aidatların 1. taksitleri 31 Ekim 2021 tarihine kadar olmak üzere altı eşit taksitte ödenecektir.

3. Kanun kapsamında yapılandırılan aidatların taksit ödemeleri aylık olarak yapılır ve ödeme süresinde kısmen veya tamamen 1 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma iptal edilir.

4. Üyelerimizin taksitlendirme imkanından faydalanabilmeleri için 30 Eylül 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe birimine kaşe ve imzalı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (web sayfamızdan ve oda veznelerinden, matbu dilekçe temin edilebilir.)

5. Peşin ödeme yapmak isteyen üyelerimiz de 30/09/2021 tarihine kadar dilekçe ile müracaat ederek, 31 Ekim 2021 tarihine kadar gecikme cezasız olarak borçlarının tamamını ödeyebilirler.

EK:DİLEKÇE

Bilgilerinize sunulur.