Kazakistan’da Yaşanan İşçi Sorunları Hakkında

Ana Sayfa » Duyurular » Kazakistan’da Yaşanan İşçi Sorunları Hakkında

İLGİ: TOBB’nin 12/08/2021 Tarih ve 84403118-720-7325 Saylı Yazısında;

İlgi : Ticaret Bakanlığı’nın 11.08.2021 tarih ve 66280831 sayılı yazısı.
İlgide kayıtlı yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen, Kazakistan’da iş yapan bazı firmaların istihdam ettiği işçilerin hak edişlerinin ödenmesi ve yurda dönüşleri konusunda basına da yansıyan sorunlar yaşandığı; hem işçilerin mağduriyetine, hem genel olarak Türk firmalarının itibarının zedelenmesine yol açan bu tür sorunların çoğunlukla işçilerin çalışma vizesi ve/veya iş sözleşmesi bulunmadan Kazakistan’a getirilmesinden ve kayıt dışı çalıştırılmasından kaynaklandığının bilindiği; işçilerin ise, bilgi eksikliği veya seçeneksizlik nedeniyle bu şartlarda istihdamı kabul ettikleri ifade edilmektedir.

Söz konusu yazıda devamla, Nur-Sultan Büyükelçiliğimizin bu sorunların önlenmesi amacıyla; Kazakistan’da proje üstlenen şirketlerimizin, projeyi üstlenme aşamasında yerel makamlardan
ülkemizden işçi getirmelerine izin verileceğine ve bu işçilerin giriş-çıkış ve çalışma izinleri konusunda gerekli kolaylığın sağlanacağına dair yazılı taahhüt almalarını veya çalıştıracakları işçilere öncesinde uzun süreli çalışma vizesi temin etmelerini tavsiye ettiği belirtilmektedir.

Saygılarımızla…