Kuşak ve Yol Zirvesi Hakkında

Ana Sayfa » Duyurular » Kuşak ve Yol Zirvesi Hakkında

İLGİ: TOBB’nin 06/08/2021 Tarih ve 84403118-720-7157 Sayılı Yazısında;

İlgi : Hong Kong Başkonsolosluğu’nun 05.08.2021 tarih ve 66092732 sayılı yazısı.
İlgide kayıtlı yazıda, Hong Kong Ticaret Ataşeliğinin görev alanı Hong Kong’da, resmi niteliği haiz çatı kuruluşu olan Hong Kong Ticareti Geliştirme Konseyi (HKTDC) organizasyonunda 2016 yılından beri Kuşak ve Yol Hong Kong Zirvesi düzenlendiği, anılan Zirve’nin temel amacının, Kuşak ve Yol güzergah ülkelerinde yer alan yatırım projelerine, Hong Kong’da yerleşik finansman kuruluşları aracılığı ile fon sağlanması ve Hong Kong’un finans merkezi olduğu belirtilmektedir. Zirve’nin Hong Kong hükümeti tarafından da
desteklendiği ve 2021 yılında koronavirüs pandemisine bağlı olarak 01-02 Eylül 2021 tarihlerinde dijital platform üzerinden düzenlenmesi planlanan Zirve’ye dair genel bilgiler paylaşılmaktadır:
I. Fiziken en son 2019 yılında düzenlenen Zirve’ye, o dönemde 67 ülkeden 5000’in üzerinden ziyaretçi katılım sağlamıştır. Yine son düzenlenen fiziki organizasyonlarında, Zirve kapsamında 200’ün üzerindeki yatırım projesine 700’den fazla ticari eşleştirme programı tertip edilmiştir. İlk defa 2020 yılında pandemi gerekçesi ile dijitalde düzenlenen Zirve’de, yine 80’nin üzerinde ülkeden ülkenin katılım sağladığı ve 250’nin üzerinde ticari eşleştirme programı düzenlendiği ilan edilmiştir.II. Temel hedefi Kuşak ve Yol güzergah ülkelerindeki yatırım projelerine fon sağlamak olan Zirve’ye katılım sağlayan finansman kuruluşları Anakara Çin ağırlıklıdır. Yatırım projeleri bağlamında ele alındığında ise, Avrupa başta olmak üzere finansman arayışı bulunan tüm dünyadan yatırımcıların Zirve’de aktif olarak yer aldıkları görülmektedir.
III. Ülkemizden katılımcıların seneler itibari ile Zirve’ye iştirakinde artış olduğu görülmek ile birlikte, firmalarımızın ticari eşleştirme programında yer almadıkları bilinmektedir. Bu kapsamda, yatırım projeleri için finansman arayışı bulunan firmalarımızın Zirve kapsamında düzenlenen ticari eşleştirme programlarına katılımında büyük yarar görülmektedir. İlgilenen firmalarımızın https://www.beltandroadsummit.hk/en/ üzerinden kayıt olmaları, kayıt esnasında ise Ticaret Ataşeliğimze tahsis edilen “03P30SOCGTUR” kodu üzerinden sağlanan kod (indirimli fiyat uygulanacağı ana organizatör tarafından beyan edilmiştir.) ile giriş yapmaları önerilmektedir. Zirve’nin dijital katılım ücreti her bir kayıt için 390 HKD ( yaklaşık 50 ABD Doları)
olarak belirlenmiştir.
IV. Ticari eşleştirme organizasyonlarının yanı sıra Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (Regional Comprehensive Economic Partnership RCEP) başta olmak üzere uluslararası ticaret gündemine dair tematik forumların da düzenleneceği Zirve’nin program akışına resmi web portalından erişim sağlanması mümkündür.
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır. V. Zirve’ye katılımdan bağımsız olarak, proje finansmanı arayışında olan şirketlerin, HKTDC’ye ait https://beltroad.hktdc.com/ web portalında “Türkiye” başlığı altında yatırım projelerine ait detayları ücretsiz yayımlatma imkanı bulunmaktadır.
VI. Zirve’ye dair katılımı değerlendiren firmalarımızın, daha detayda bilgileri, HKTDC’de ilgili irtibat kişisi olarak belirtilen pamela.cn.wong@hktdc.org üzerinden edinmeleri mümkündür.

Saygılarımızla…

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 09/06/2021 tarih ve 31506 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanun çerçevesinde, Oda aidat borcu olan üyeler, borçlarını gecikme cezasız peşin olarak ödeyebilir veya gecikme cezasız olarak 6 taksitte ödemek üzere yapılandırabilirler. Yasadan faydalanmak isteyen üyelerimiz 30.09.2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe birimine dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Diğer Bilgiler:

1. Kanun 30/04/2021 ve daha önceki dönemlere ilişkin vadesi geçmiş aidat borçlarını kapsamaktadır.

2. Kanun kapsamında taksitlendirilen aidatların 1. taksitleri 31 Ekim 2021 tarihine kadar olmak üzere altı eşit taksitte ödenecektir.

3. Kanun kapsamında yapılandırılan aidatların taksit ödemeleri aylık olarak yapılır ve ödeme süresinde kısmen veya tamamen 1 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma iptal edilir.

4. Üyelerimizin taksitlendirme imkanından faydalanabilmeleri için 30 Eylül 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe birimine kaşe ve imzalı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (web sayfamızdan ve oda veznelerinden, matbu dilekçe temin edilebilir.)

5. Peşin ödeme yapmak isteyen üyelerimiz de 30/09/2021 tarihine kadar dilekçe ile müracaat ederek, 31 Ekim 2021 tarihine kadar gecikme cezasız olarak borçlarının tamamını ödeyebilirler.

EK:DİLEKÇE

Bilgilerinize sunulur.