AB’nin Dijital Kovid-19 Sertifika Sistemine Ülkemizin Dâhil Edilmesi

Ana Sayfa » Duyurular » AB’nin Dijital Kovid-19 Sertifika Sistemine Ülkemizin Dâhil Edilmesi

İLGİ : 07/09/2021 Tarih ve 84403118-720-8091 Sayılı Yazısında;

İlgi kayıtlı yazıda, Avrupa Birliği’nin (AB) “Dijital Kovid-19 Aşı Sertifikası Sistemi”ne ülkemizin de dâhil edilmesi ve ülkemiz tarafından tanzim olunan aşı sertifikalarına eşdeğerlik verilmesine yönelik bir basın açıklaması yapıldığı ve konuyla ilgili bir Yeterlilik Kararı yayımlandığı bildirilerek, bahsi geçen basın açıklamasında; ülkemizin, Avrupa Birliği’nin sertifika sistemine dâhil edileceği ve ülkemiz tarafından düzenlenen Dijital Aşı Sertifikalarının Avrupa Birliği tarafından düzenlenen sertifikalara denk olacağı ifade edilmekle birlikte, Kovid-19 salgını döneminde, AB ile ülkemiz, Kuzey Makedonya ve Ukrayna arasındaki güvenli seyahatin kolaylaştırılacağı belirtilmiştir.

Yazıda devamla, bununla birlikte, 20.08.2021 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanan Karar’da; 26 Temmuz 2021 tarihinde yapılan değerlendirme neticesinde ülkemizin Kovid-19 kapsamındaki aşı, test ve iyileşme sertifikalarının 2021/953 sayılı Tüzükte belirtilen şartları taşıdığının tespit edildiği ve bu kararla birlikte, ülkemizin “Avrupa Birliği Dijital Kovid-19 Aşı Sertifikası Sistemi”ne dâhil edildiği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından “Health Pass” sistemine göre düzenlenen Kovid-19 aşı, test ve iyileşme sertifikalarının (sadece AB’de onaylı Covid-19 aşıları için geçerlidir) Birlik içinde serbest dolaşım hakkının kolaylaştırılması amacıyla 2021/953 sayılı Tüzük uyarınca düzenlenen sertifikalara eşdeğer olduğunun kabul edildiği belirtilmiştir.

Saygılarımızla…