Ana Sayfa » Duyurular » Birleşik Arap Emirlikleri´nden Ülkemize TIR Karnesi Kapsamında Yapılan İlk Taşıma Hakkında

İLGİ : TOBB’nin 22.10.2021 Tarih ve 47154870-250-9583 Sayılı Yazısında;

İlgi kayıtlı yazıda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yakın geçmişte TIR Sözleşmesine katılmış olup, bu sayede TIR Karnesi kapsamında BAE hareket ve varışlı taşımalar yapılması imkânı sağlanmıştır. BAE’den Türkiye’ye TIR Karnesi kapsamında yapılan ilk taşıma işlemi gerçekleştirilmiş bulunmaktadır.

Söz konusu taşıma, Basra Körfezi üzerinden geçilen bir denizyolu etabının da bulunması nedeniyle intermodal taşıma niteliğine sahiptir. Araç BAE’nin Ras al Khaima kentinden hareket ederek İran’a geçmiş, ülkemize Gürbulak sınır kapısından giriş yaparak varış noktası olan İskenderun’a ulaşmıştır.

Kat edilen güzergâh, zaman ve maliyet açısından büyük faydalar sağlamaktadır. Körfez bölgesinden ülkemize ortalama 21 gün süren denizyolu seferlerine kıyasen teslim süresini 6 ila 8 güne düşürecek ve aynı zamanda dünya genelinde yaşanan konteyner kısıtlılığının yarattığı maliyet artışı ve teslimatta gecikme sorunundan kaçınılmasını da sağlayabilecektir.

BAE ile karşılıklı ticaretimizin son 5 yılda ortalama 9.500.000.000 ABD Doları düzeyinde bir hacme sahip olduğu da düşünüldüğünde, söz konusu gelişmenin, ithalat ve ihracat işlemlerinde intermodal taşımacılığın gelişimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Sayın Üyemiz,

9 Haziran 2021 Tarihli ve 31506 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun kapsamında,

Üyelerimizin 30/4/2021 tarihine kadar ödenmemiş Yıllık Aidat ve Munzam Aidat anapara borçlarına yönelik yapılandırma olanağı getirilmiştir.

27/08/2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4420 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı gereği ise 7326 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan başvuru ve ilk taksit sürelerinin birer ay uzatıldığı belirtilmiştir.

Bu durumda, üyelerin Kanundan faydalanmak için yapacağı başvuru süresi bir ay uzatılarak 31/10/2021 tarihine, yapılandırmaya başvuranların borçlarının ilk taksit süresi de bir ay uzatılarak 30/11/2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

Diğer Bilgiler:

1.Söz konusu yapılandırmadan yararlanmak isteyen üyelerimizin, en geç 31 Ekim 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe birimine kaşe ve imzalı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (web sayfamızdan ve oda veznelerinden, matbu dilekçe temin edilebilir.)

2.Yapılandırmaya başvuran üyelerimiz aidat borçlarını peşin ve/veya 6 taksit şeklinde ödeyebilecektir.

3.Belirtilen döneme isabet eden tutarlara ait tahakkuk etmiş olan gecikme zamları tahsil edilmeyecektir.

Yapılandırmada taksitli ödeme seçeneğini talep eden üyelerimizin;

Bilgilerinize önemle duyurulur.

EK:DİLEKÇE