Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) İstanbul Tahran-İslamabad Yük Treni

Ana Sayfa » Duyurular » Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) İstanbul Tahran-İslamabad Yük Treni

Sayın Üyemiz,

TOBB’ dan alınan yazıda, T.C. Demiryolları Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün yazısına atfen;

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) toplantısı neticesinde, İstanbul-Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni’nin hizmete sokulması konusunda, ülkemiz, İran ve Pakistan Demiryolları arasında mutabakata varıldığı ve bu kapsamda rekabetçi ve cazip bir taşıma tarifesi oluşturulacağı belirtilmiştir.

Taşıma organizasyonunun sağlanması adına, her ülke tarafından aşağıda bilgileri verilen ulusal forwarder şirketlerin tespit edildiği belirtilmiştir.

ITI Yük Treni, Türkiye-İran-Pakistan parkurunda işletilecek; trenle, konteyner ve konvansiyonel yükler taşınabilecek; yükler, hat farklılığından dolayı İran’ın Zahedan kentinde aktarmaya tabi tutulacak ve trene Türkiye ve Pakistan’da farklı noktalardan yük verilmesi mümkün olacağı belirtilmiştir.

Türkiye (Köseköy) (1850 km) – İran (2603 km) – Pakistan (İslamabad) (1990 km) arasında toplam taşıma süresi 14 gün olarak hesaplandığı belirtilmiştir.

İstanbul-Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni Ulusal Forwarder Şirketleri:

Türkiye: MFA Lojistik A. Ş. (+90 531 779 29 90; +90 312 557 56 81; info@mfalojistik.com)

İran: Rassan Rail Pars (+98 912 140 27 00)

Pakistan: Haroon Brothers & Co. (+92 332 94 66 135)

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 17/11/2020 tarih ve 31307 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanun çerçevesinde, Oda ve borsalara aidat borcu olan üyeler, borçlarını gecikme cezasız peşin olarak ödeyebilir veya gecikme cezasız olarak 6 taksitte ödemek üzere yapılandırabilirler. Yasadan faydalanmak isteyen üyelerin 28 Şubat 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Diğer Bilgiler:

1. Kanun 31/08/2020 ve daha önceki dönemlere ilişkin vadesi geçmiş aidat borçlarını kapsamaktadır. 2020 yılı aidatı 1. taksit  borçları da yasa kapsamındadır.

2. Kanun kapsamında taksitlendirilen aidatların 1. taksitleri 31 Mart 2021 tarihine kadar olmak üzere altı eşit taksitte ödenecektir.

3. Kanun kapsamında yapılandırılan aidatların taksit ödemeleri aylık olarak yapılır ve ödeme süresinde kısmen veya tamamen 1 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma iptal edilir.

4. Üyelerimizin taksitlendirme imkanından faydalanabilmeleri için 28 Şubat 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe Müdürlüğüne kaşe ve imzalı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (web sayfamızdan ve oda veznelerinden, matbu dilekçe temin edilebilir.)

5. Peşin ödeme yapmak isteyen üyelerimiz de 28/02/2021 tarihine kadar dilekçe ile müracaat ederek gecikme cezasız olarak borçlarının tamamını ödeyebilirler.

6. Vergi Mükellefiyeti sona erdiği halde Oda borsa kayıtları devam eden üyelerin vergi mükellefiyeti sona erdiği tarihten önceki borçları yapılandırma kapsamında olup, vergi mükellefiyeti sona erdikten sonraki aidat borçlarının asılları ve gecikme cezaları silinecektir.

EK : Yapılandırma Başvuru Dilekçesi