Emre Aykırı Davranış (Hurda ve İkinci El Malzeme Alım Satımları)

Ana Sayfa » Duyurular » Emre Aykırı Davranış (Hurda ve İkinci El Malzeme Alım Satımları)

İlgi : Konya Valiliği’nin 05.04.2021 tarihli ve E-28963378-249-9342 sayılı 2021/1 Genel Emir yazısı.

Valilik Makamından alınan ilgi yazıda özetle; Hırsızlık suçuna konu eşyanın ikinci el piyasasında  alım-satımı hırsızlığın neden olduğu maddi/manevi zararları artırdığı ve adli birimlerce olayların aydınlatılması aşamasında, çalıntı eşyaların çabuk el ve yer değiştirmesi, ikinci el piyasasında herhangi bir kayıt tutulmadan ve belge olmadan alış/satışının yapılabilmesi çalıntı eşyalara ulaşılmasını ve şüphelilerin tespitini zorlaştırmakta olduğu, hırsızlık suçuna konu eşyanın ikinci el piyasasında satışının önlenmesi, bir menfaat temini açısından cazip bir yol olarak görünmesinin önüne geçilmesi, hırsızlık olayları sonrası elde edilen eşyanın tespiti üzerine olayın aydınlatılması, şüphelilerin tespiti/yakalanması ve kamu düzeninin korunması amacıyla hurda alım ve satımı yapan gerçek ve tüzel kişiler ile Elektronik eşya ve beyaz eşya olarak tabir edilen (Cep telefonu, bilgisayar, tablet, fotoğraf makinası, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, akü, bakır malzeme vb.) eşyaları ikinci el olarak alım satımı üzerine faaliyet gösterenlerin ilgi yazı ekinde gönderilen İkinci el Malzeme Alım Satım Belgesini tanzim etmeleri ve 1 yıl süre ile saklamaları gerektiği ifade edilmektedir.

Konuyla ilgili Genel Emir yazısı ve eki İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesi genel emir yazısı aşağıdaki linkte verilmiştir.

İkinci El Malzeme Alım-Satım Belgesi İçin ; Tıklayınız

İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesi Genel Emir Yazısı ; Tıklayınız