Fransa´ya İhracatta Karşılaşılan Dolandırıcılık Teşebbüsleri Hakkında

Ana Sayfa » Duyurular » Fransa´ya İhracatta Karşılaşılan Dolandırıcılık Teşebbüsleri Hakkında

İlgi: TOBB’nin 16.07.2021 tarihli ve 61828824-100-6760 Sayılı Yazısı;

İlgi kayıtlı yazıda, son zamanlarda ihracatçılarımızla Fransa’dan irtibata geçen bazı kişilerin, Fransa’da yerleşik ünlü perakende zincirleri veya köklü ve tanınmış firmalar adına kendilerinden ürün alacaklarını, ancak ödemeyi sadece kendi belirledikleri şekilde yapacaklarını ifade ettikleri bildirilmektedir.

Ayrıca, Fransa’nın en büyük perakende zincirlerinin veya tanınmış firmalarının adını kullanarak ve kendilerini söz konusu firmaların satış müdürü olarak gösteren kişilerin firmalarımızla irtibata geçerken, Fransa’da kayıtlı telefon numaraları üzerinden arama yaptıkları, ancak Liyon Ticaret Ataşeliği tarafından yapılan araştırmalar neticesinde söz konusu numaraların başka ülkeler üzerinden alındığının tespit edilmiş olduğu belirtilmektedir. Bahsi geçen zincir marketlerden birinin satış müdürü ile yapılan telefon görüşmesinde birçok yerden bu tarz bilgilerin kendilerine iletildiği ve konuyu polise yansıttıkları ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, şimdiye kadar ayakkabı, sıvı yağ ve kırtasiye sektörlerimizde faaliyet gösteren firmalarımızdan alım yapmak isteyen söz konusu kişilere karşı firmalarımızın dikkatli olmasının, bu çerçevede firmalarımızın, Fransız firmalarının veya ünlü perakende zincirlerinin ismini kullanarak kendilerine ulaşan ve ürün almak isteyen kişilerin, belirtilen Fransız firmasının genel merkezini arayarak, çalışanları olup olmadığını ve siparişin ismi kullanılan kişi tarafından verilip verilmediğini kontrol etmelerinin büyük önem arz ettiği ifade edilmektedir. Firmalarımızla iletişime geçen kişilerce kullanılan eposta adresinin Fransız firmasının ismini taşıyan bir uzantısının olmasına, Fransız firmasının resmi evraklarının kendilerine iletilmesine (bilanço vb.), yapılan tekliflerde veya sözleşmelerde Fransız firmasının mührünün kullanılmasına dikkat edilmesinin bundan sonra firmalarımızın kayıplar yaşamaması açısından önemli olduğu bildirilmektedir.

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 09/06/2021 tarih ve 31506 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanun çerçevesinde, Oda aidat borcu olan üyeler, borçlarını gecikme cezasız peşin olarak ödeyebilir veya gecikme cezasız olarak 6 taksitte ödemek üzere yapılandırabilirler. Yasadan faydalanmak isteyen üyelerimiz 30.09.2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe birimine dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Diğer Bilgiler:

1. Kanun 30/04/2021 ve daha önceki dönemlere ilişkin vadesi geçmiş aidat borçlarını kapsamaktadır.

2. Kanun kapsamında taksitlendirilen aidatların 1. taksitleri 31 Ekim 2021 tarihine kadar olmak üzere altı eşit taksitte ödenecektir.

3. Kanun kapsamında yapılandırılan aidatların taksit ödemeleri aylık olarak yapılır ve ödeme süresinde kısmen veya tamamen 1 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma iptal edilir.

4. Üyelerimizin taksitlendirme imkanından faydalanabilmeleri için 30 Eylül 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe birimine kaşe ve imzalı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (web sayfamızdan ve oda veznelerinden, matbu dilekçe temin edilebilir.)

5. Peşin ödeme yapmak isteyen üyelerimiz de 30/09/2021 tarihine kadar dilekçe ile müracaat ederek, 31 Ekim 2021 tarihine kadar gecikme cezasız olarak borçlarının tamamını ödeyebilirler.

EK:DİLEKÇE

Bilgilerinize sunulur.

EREĞLİ (KONYA) TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANLIĞI

Sayın Üyelerimiz,

Oda Üyelik Aidatlarınızı Haziran ayı içerisinde odamız muhasebe ve tahsilat servisine, www.uye.tobb.org.tr adresinde bulunan online aidat butonu üzerinden ya da aşağıda belirtilen banka hesap numarasına açıklamalı olarak havale-eft yoluyla ödeyebilirsiniz. Yaptığınız ödeme dekontunu konyaereglitso@tobb.org.tr adresine göndermeniz rica olunur.

Halk Bank A.Ş.

Ereğli Şubesi

IBAN:TR05 0001 2009 5110 0016 0000 37

Sayın Üyemiz,

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak ve KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla “2021 Nefes Kredisi”, 10 Bankanın katılımı ile TOBB ve KGF işbirliğinde 1 Haziran 2021 itibarı ile uygulamaya alınacaktır.

Nefes Kredi Paketi ile;

Katılımcı Bankalar

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.

T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.

AKBANK T.A.Ş.

DENİZBANK A.Ş.

ZİRAAT KATILIM BANKASI A.Ş.

VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş.

Ereğli (Konya) Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı