Fransa´ya İhracatta Karşılaşılan Dolandırıcılık Teşebbüsleri Hakkında

Ana Sayfa » Duyurular » Fransa´ya İhracatta Karşılaşılan Dolandırıcılık Teşebbüsleri Hakkında

İlgi: TOBB’nin 16.07.2021 tarihli ve 61828824-100-6760 Sayılı Yazısı;

İlgi kayıtlı yazıda, son zamanlarda ihracatçılarımızla Fransa’dan irtibata geçen bazı kişilerin, Fransa’da yerleşik ünlü perakende zincirleri veya köklü ve tanınmış firmalar adına kendilerinden ürün alacaklarını, ancak ödemeyi sadece kendi belirledikleri şekilde yapacaklarını ifade ettikleri bildirilmektedir.

Ayrıca, Fransa’nın en büyük perakende zincirlerinin veya tanınmış firmalarının adını kullanarak ve kendilerini söz konusu firmaların satış müdürü olarak gösteren kişilerin firmalarımızla irtibata geçerken, Fransa’da kayıtlı telefon numaraları üzerinden arama yaptıkları, ancak Liyon Ticaret Ataşeliği tarafından yapılan araştırmalar neticesinde söz konusu numaraların başka ülkeler üzerinden alındığının tespit edilmiş olduğu belirtilmektedir. Bahsi geçen zincir marketlerden birinin satış müdürü ile yapılan telefon görüşmesinde birçok yerden bu tarz bilgilerin kendilerine iletildiği ve konuyu polise yansıttıkları ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, şimdiye kadar ayakkabı, sıvı yağ ve kırtasiye sektörlerimizde faaliyet gösteren firmalarımızdan alım yapmak isteyen söz konusu kişilere karşı firmalarımızın dikkatli olmasının, bu çerçevede firmalarımızın, Fransız firmalarının veya ünlü perakende zincirlerinin ismini kullanarak kendilerine ulaşan ve ürün almak isteyen kişilerin, belirtilen Fransız firmasının genel merkezini arayarak, çalışanları olup olmadığını ve siparişin ismi kullanılan kişi tarafından verilip verilmediğini kontrol etmelerinin büyük önem arz ettiği ifade edilmektedir. Firmalarımızla iletişime geçen kişilerce kullanılan eposta adresinin Fransız firmasının ismini taşıyan bir uzantısının olmasına, Fransız firmasının resmi evraklarının kendilerine iletilmesine (bilanço vb.), yapılan tekliflerde veya sözleşmelerde Fransız firmasının mührünün kullanılmasına dikkat edilmesinin bundan sonra firmalarımızın kayıplar yaşamaması açısından önemli olduğu bildirilmektedir.