Genel Kurul Toplantılarının Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında

Ana Sayfa » Duyurular » Genel Kurul Toplantılarının Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 28.08.2020 Tarih ve 34221550-045.99-7390 Sayılı Yazısı ekinde;

Bilindiği üzere Türk Ticaret Kanunu’nun  1527’inci maddesi uyarınca Anonim Şirketlerin Genel Kurul toplantıları ve Limited Şirketlerin Ortaklar Kurulu toplantıları elektronik ortamda yapılabilmektedir.

Genel Kurul toplantılarına elektronik ortamda katılım Ticaret Bakanlığı’nın verdiği yetkiye istinaden Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS) üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Pay sahipleri ve/veya temsilcileri,toplantılara fiziken gitmelerine gerek kalmaksızın e-GKS’den elektronik imzaları veya mobil imzaları ile istedikleri yerden katılabilmekte,toplantı salonundan yapılan canlı yayını izleyip,görüş ve oylarını iletebilmektedir.30.10.2012-31.07.2020 tarihleri arasında e-GKS de 3305 adet genel kurul toplantısı yapılmış olup,bu toplantılara 134.159 kişi e-GKS’den katılarak haklarını kullanmıştır.

Ticaret Bakanlığı tarafından koronavirüs önlemleri kapsamında şirket sözleşmelerinde hüküm bulunmasa dahi,şirketlerin elektronik ortamda genel kurul veya yönetim/müdürler kurulu toplantısı gerçekleştirebilmelerine olanak sağlanmıştır.Bu bağlamda şirket sözleşmelerinin hüküm bulunmasa bile şirketler genel kurul toplantılarını e-GKS’de yapmaya başlamıştır.

Küresel salgın tehdidinin devam ettiği bu süreçte,şirketlerin farkındalığının artırılması teminen,genel kurul /ortaklar kurulu toplantılarını henüz yapamamış tüm şirketlerin genel kurul toplantılarını Ticaret Bakanlığı’nın verdiği yetkiye istinaden hukuken geçerli olarak e-GKS sisteminden yapmanız mümkündür.

EK :E-GKS