Irak’a İhracatta Sevk Öncesi İnceleme Hususunda Yetkilendirilen Firmalar

Ana Sayfa » Duyurular » Irak’a İhracatta Sevk Öncesi İnceleme Hususunda Yetkilendirilen Firmalar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 17.03.2021 tarih ve 34221550-104.02-2733 Sayılı yazısında Ticaret  Bakanlığı’ndan alınan 12.03.2021 tarihli ve 62277172 sayılı yazısına atfen;Irak’a ihracatta Sevk Öncesi İnceleme ile ilgili 2 Mart 2021 tarihi itibariyle Intertek Int.ve HQTS China firmalarının yetkilendirildiği belirtilmiştir.

Buna ilaveten ; 3-4 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen Türkiye-Irak 18.Dönem Karma Ekonomi Komisyonu 18.Dönem Toplantısı’nda ,Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) sevk öncesi incelemeyi yapan tek kuruluş olması hususunda mutabık kalındığı ifade edilmiştir.

Ticaret Bakanlığı’nın TSE ile ilgili konuda girişimlerine devam ettiği bilgisi yazı ekinde paylaşılmıştır.

Saygılarımızla.

EK :Irak’a İhracatta Sevk Öncesi İnceleme Hususunda Yetkilendirilen Firmalar Hakkında

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 17/11/2020 tarih ve 31307 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanun çerçevesinde, Oda ve borsalara aidat borcu olan üyeler, borçlarını gecikme cezasız peşin olarak ödeyebilir veya gecikme cezasız olarak 6 taksitte ödemek üzere yapılandırabilirler. Yasadan faydalanmak isteyen üyelerin 28 Şubat 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Diğer Bilgiler:

1. Kanun 31/08/2020 ve daha önceki dönemlere ilişkin vadesi geçmiş aidat borçlarını kapsamaktadır. 2020 yılı aidatı 1. taksit  borçları da yasa kapsamındadır.

2. Kanun kapsamında taksitlendirilen aidatların 1. taksitleri 31 Mart 2021 tarihine kadar olmak üzere altı eşit taksitte ödenecektir.

3. Kanun kapsamında yapılandırılan aidatların taksit ödemeleri aylık olarak yapılır ve ödeme süresinde kısmen veya tamamen 1 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma iptal edilir.

4. Üyelerimizin taksitlendirme imkanından faydalanabilmeleri için 28 Şubat 2021 tarihine kadar Odamız Muhasebe Müdürlüğüne kaşe ve imzalı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (web sayfamızdan ve oda veznelerinden, matbu dilekçe temin edilebilir.)

5. Peşin ödeme yapmak isteyen üyelerimiz de 28/02/2021 tarihine kadar dilekçe ile müracaat ederek gecikme cezasız olarak borçlarının tamamını ödeyebilirler.

6. Vergi Mükellefiyeti sona erdiği halde Oda borsa kayıtları devam eden üyelerin vergi mükellefiyeti sona erdiği tarihten önceki borçları yapılandırma kapsamında olup, vergi mükellefiyeti sona erdikten sonraki aidat borçlarının asılları ve gecikme cezaları silinecektir.

EK : Yapılandırma Başvuru Dilekçesi