Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi Hakkında

Ana Sayfa » Duyurular » Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi Hakkında

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğin’den 14.09.2020 Tarih 34221550-611.99-7852 Sayılı Yazıda ;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne iletilen yazıda motor yağı değişimi yapılan akaryakıt istasyonlarının ,tamirhanelerin,servislerin,kamu kurum/kuruluşlarının,belediyelerin,madencilik faaliyeti gösteren işletmelerin ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmelerin 1/1/2021 tarihine kadar 21/12/2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atık Yağların Yönetimi yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevrimiçi programlarına kayıt olması ve izin belgesi almasının gerekmekte olduğu ve izin belgesi olmayan kuruluş,tesis ve işletmelerin motor yağı değişimi yapmasının mümkün olmayacağı ifade edilmektedir.

Anılan Yönetmelikte;

“Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri” başlıklı 8’inci maddesinin ikinci fıkrası “Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 13 üncü maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanı kurmakla, il Müdürlüğüne başvurarak Ek-3’te yer alan belgeyi almakla, Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla, motor yağı değişimine ilişkin bilgileri çevrimiçi programı kullanarak bildirmekle ve onaylamakla yükümlüdür.”

“Motor yağı değişimi yapılan işletmeler” başlıklı geçici 2’nci maddesinin birinci fırkası “Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, 1/1/2021 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde il müdürlüğünden izin belgesi almak ve Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla yükümlüdür.” hükümlerine haiz olduğu bildirilmektedir.

Bu doğrultuda; motor yağı değişimi yapılan akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler, kamu kurum/kuruluşları,  Belediyeler,  madencilik faaliyeti gösteren işletmeler ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmelerin 1/1/2021 tarihine kadar anılan Yönetmelik hükümleri çerçevesinde izin belgesi alması ve Bakanlığımızın çevrimiçi programlarına kayıt olması gerekmekte olup Entegre Çevre Bilgi Sistemi / Atık Yönetimi Uygulamasına motor yağı değişim noktaları ile ilgili Motor Yağı Değişim Noktası (MoYDeN) Uygulaması’nın eklenmesine ilişkin çalışmalar tamamlanarak kullanıma açılmış olduğu ifade edilmektedir.

Bilgilerinize önemle duyurulur.