Online Yemek ve Market Siparişleri Hakkında Genelge

Ana Sayfa » Duyurular » Online Yemek ve Market Siparişleri Hakkında Genelge

T.C. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı Genelgesinde;

İlgi Genelge ile hafta sonları ; Cuma saat 21:00 Pazartesi saat 05:00 arasında, hafta içerisindeki günlerde ise akşam saat 21:00’de başlayıp ertesi gün saat 05:00’te bitecek şekilde sokağa çıkma kısıtlaması getirilmiş olup bu çerçevede;

• Market,bakkal ,mavav,kasaplar,kuruyemişler ve online sipariş firmalarının hafta sonları 10:00-17:00 saatleri arsında faaliyet gösterebilecekleri,
  • Lokanta ve Restoran tarzı işyerlerinin hafta sonları 10:00-20:00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunabilecekleri,
  • Tüm işyerlerinin hafta içi saat 20:00’de kapanacağı hükme bağlanmıştır,

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ”30.11.2020 Tarihli Genelgeler Kapsamında Sıkça sorulan sorulara ”(1inci ve 3üncü sorular)verilen cevaplarla lokanta ,restoran,kafe,kafeterya gibi yeme-içme yerleri ile online yemek sipariş firmalarının;

• Hafta sonları 10:00-20:00 saatleri arasında paket servis şeklinde ,
  • Hafta içi 10:00 -20:00 saatleri arasında gel-al ve paket servis , 20:00-24:00 saatleri arasında ise telefonla ya da online sipariş yoluyla paket servis şeklinde hizmet sunabilecekleri açıklığa kavuşturulmuştur.

Gelinen aşamada vatandaşların yemek ,gıda ve diğer ihtiyaçlarının online sipariş suretiyle karşılanmasının bu tür iş yerlerinde ertesi günlerde oluşacak yoğunluk kaynaklı bulaşma riskini azaltacağı değerlendirildiğinden online yemek ve market sipariş firmalarının vatandaşlardan bu yönde gelen talepler de dikkate alınarak hafta içi ve hafta sonları fark etmeksizin 10:00 -24:00 saatleri arasında çalışabilmelerinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.

Yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 inci ve 72 nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması ,alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı belirtilmiştir.

Saygılarımızla.